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dc.date.accessioned2019-12-17T15:12:57Z-
dc.date.available2019-12-17T15:12:57Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationLIMA, Juliano Silva. et al. Ethnoecology and socioeconomic around an artificial reef: the case of artisanal fisheries from southeastern Brazil. Biota Neotropica, Campinas - SP, v. 19, p. 1-13, 2019pt_BR
dc.identifier.issn1676-0611-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ifs.edu.br/biblioteca/handle/123456789/1045-
dc.description.abstractThe objective of this study is to describe the ethnoecological aspects, valorization, and commercialization of target species caught by artisanal fishers on the northern coast of Rio de Janeiro, southeastern Brazil. The data were obtained through semi-structured interviews conducted with 60 fishers from the fishing community of Guaxindiba (21°29’S, 41°00’W), which is associated with the Z-1 fishers’ colony. Eighty-nine species were cited by the fishers and 44.1% are important commercial fish in the region. The fishers cited five distinct zones used to fish: border zone (68 species), estuary (41 spp.), artificial reef (27 spp.), “malacacheta” (24 spp.), and open ocean (10 spp.). The fishery resources were classified according to their gastronomic and economic characteristics: primary fish (35 spp.), secondary fish (32 spp.), mixed fish (10 spp.), discarded fish (7 spp.), and fish used as bait (5 spp.). The price of the target species increases along the production chain due to the greater number of people involved, processing costs, and improvement of the product. The data from this study can contribute to local fisheries management and point out to the use of artificial reefs in the maintenance of fishery resources in northern Rio de Janeiro. Keywords: artisanal fishing, traditional knowledge, fishery management.en
dc.description.sponsorshipBiota Neotropicapt_BR
dc.language.isoenpt_BR
dc.publisherInstituto Virtual da Biodiversidadept_BR
dc.publisherPrograma BIOTA/FAPESPpt_BR
dc.subjectCiências agráriaspt_BR
dc.subjectEtnoecologiapt_BR
dc.subjectAgroecologiapt_BR
dc.subjectComérciopt_BR
dc.subjectComunidade pesqueirapt_BR
dc.subjectPesca artesanalpt_BR
dc.subjectAgrarian scienceen
dc.subjectArtisanal fishingen
dc.subjectEthnoecologyen
dc.subjectTradept_BR
dc.subjectAgroecologyen
dc.titleEthnoecology and socioeconomic around an artificial reef: the case of artisanal fisheries from southeastern Brazilen
dc.title.alternativeEtnoecologia e socioeconômica em torno de um recife artificial: o caso da pesca artesanal do sudeste do Brasilpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.contributor.authorLima, Juliano Silva-
dc.contributor.authorZappes, Camilah Antunes-
dc.contributor.authorBeneditto, Ana Paula Madeira Di-
dc.contributor.authorZalmon, Ilana Rosental-
dc.description.abstract2O objetivo desse estudo é descrever os aspectos etnoecológicos, a valoração e a forma de comercialização das espécies-alvo capturadas na pesca artesanal praticada na costa norte do Rio de Janeiro, sudeste do Brasil. Os dados foram obtidos a partir de entrevistas semiestruturadas realizadas com 60 pescadores da comunidade pesqueira Guaxindiba (21°29’S, 41°00’O), vinculados à colônia de pescadores Z-1. Oitenta e nove espécies foram citadas pelos pescadores e 44,1% desse total são importantes para o comércio da região. Os pescadores citaram cinco zonas distintas que são utilizadas para a pesca: zona da “borda” (68 espécies), estuário (41 spp.), recife artificial (27 spp.), “malacacheta” (24 spp.) e mar aberto (10 spp,). Os recursos pesqueiros foram classificados de acordo com suas características gastronômicas e econômicas: pescado-de-primeira (35 spp.), pescado-de-segunda (32 spp.), pescado-mistura (10 spp.), pescado-de-descarte (7 spp.) e pescado-isca (5 spp.). O preço das espécies-alvo aumenta ao longo da cadeia produtiva em decorrência do maior número de pessoas envolvidas, dos gastos com insumos e do processo de beneficiamento do pescado. Os dados desse estudo podem contribuir para o manejo da pesca local e apontam para o uso de recifes artificiais na manutenção dos recursos pesqueiros no norte do Rio de Janeiro.pt_BR
Aparece nas coleções:Artigo, Resumo científico e Comunicação em eventos - Agroecologia

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