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dc.date.accessioned2018-05-11T13:33:27Z-
dc.date.available2018-05-11T13:33:27Z-
dc.date.issued2010-11-24-
dc.identifier.citationRODRIGUES, Frederico de Medeiros [et al]. Development of a headspace solid-phase microextractiongas chromatography mass spectrometry method for determination of organophosphorus pesticide residues in cow milk. Microchemical Journal, v. 98, p. 56-61, 2011.pt_BR
dc.identifier.issn0026-265X-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ifs.edu.br/biblioteca/handle/123456789/573-
dc.description.abstractIn the past few years, organophosphorus compounds become one of the most widely used classes of pesticides due to their acute toxicity against a wide variety of pests. In this work, a method based on solid-phase microextraction in mode headspace (HS-SPME) coupled to gas chromatography–mass spectrometry (GC–MS) was developed and optimized through multivariate factorial design to determine residues of organophosphorus pesticides in cow's milk. Different parameters of the method were evaluated, such as fiber type, temperature, extraction and desorption times, sample volume, effect of salt addition and stirring velocities. The evaluated pesticides were dichlorvos, sulfotep, demeton-S, dimpylate, disulfoton, parathion, methyl parathion, fenitrothion, chlorpyrifos and ethion. The best results were obtained using polydimethylsiloxane/divinylbenzene fiber and headspace mode at 90 °C for 45 min, along with stirring at 600 rpm and desorption for 5 min at 250 °C. Under the optimized conditions, the proposed methodology was able to determine all of the pesticides with variation coefficients between 6.1% and 29.5%. Detection and quantification limits ranged from 2.16 to 10.85 μg L−1 and from 6.5 to 32.9 μg L−1, respectively. To evaluate residues of these pesticides in milk, cows were exposed to the pesticides of interest and milk was collected after 24 h. The developed method was able to detect trace amounts of these pesticides in the collected milk samples.pt_BR
dc.description.sponsorshipMicrochemical Journalpt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.subjectQuímicapt_BR
dc.subjectEspectrometriapt_BR
dc.subjectPesticidapt_BR
dc.subjectLeitept_BR
dc.subjectCromatografiapt_BR
dc.subjectOrganofosforadopt_BR
dc.subjectMicroextraçãopt_BR
dc.subjectSpectrometryen
dc.subjectPesticideen
dc.subjectMilken
dc.subjectMicroextractionen
dc.titleDevelopment of a headspace solid-phase microextractiongas chromatography mass spectrometry method for determination of organophosphorus pesticide residues in cow milken
dc.title.alternativeDesenvolvimento de um método de espectrometria de massa por cromatografia gasosa em headspace em fase sólida por microextração para determinação de resíduos de pesticidas organofosforados em leite de vacapt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.contributor.authorRodrigues, Frederico de Medeiros-
dc.contributor.authorMesquita, Paulo Roberto Ribeiro de-
dc.contributor.authorOliveira, Lídia Silva de-
dc.contributor.authorOliveira, Fábio Santos de-
dc.contributor.authorMenezes Filho, Adalberto-
dc.contributor.authorPereira, Pedro Afonso de Paula-
dc.contributor.authorAndrade, Jailson Bittencourt de-
dc.description.abstract2Nos últimos anos, os compostos organofosforados se tornaram uma das classes de pesticidas mais utilizadas devido à sua toxicidade aguda contra uma grande variedade de pragas. Neste trabalho, um método baseado em microextração em fase sólida no modo headspace (HS-SPME) acoplado a cromatografia gasosa acoplada à espectrometria de massa (GC-MS) foi desenvolvido e otimizado através de planejamento fatorial multivariado para determinar resíduos de pesticidas organofosforados no leite de vaca. Diferentes parâmetros do método foram avaliados, tais como tipo de fibra, temperatura, tempos de extração e dessorção, volume da amostra, efeito da adição de sal e velocidades de agitação. Os pesticidas avaliados foram diclorvós, sulfotep, demeton-S, dimpirato, dissulfoton, paration, metil paration, fenitrotion, chlorpyrifos e ethion. Os melhores resultados foram obtidos usando fibra de polidimetilsiloxano / divinilbenzeno e modo de headspace a 90 ° C por 45 min, juntamente com agitação a 600 rpm e dessorção por 5 min a 250 ° C. Nas condições otimizadas, a metodologia proposta foi capaz de determinar todos os pesticidas com coeficientes de variação entre 6,1% e 29,5%. Os limites de detecção e quantificação variaram de 2,16 a 10,85 μg L − 1 e de 6,5 a 32,9 μg L − 1, respectivamente. Para avaliar os resíduos desses pesticidas no leite, as vacas foram expostas aos pesticidas de interesse e o leite foi coletado após 24 h. O método desenvolvido foi capaz de detectar vestígios desses pesticidas nas amostras de leite coletadas.pt_BR
Aparece nas coleções:Artigo, Resumo científico e Comunicação em eventos - Química



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