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dc.date.accessioned2018-05-11T14:19:21Z-
dc.date.available2018-05-11T14:19:21Z-
dc.date.issued2006-06-
dc.identifier.citationMENEZES FILHO, Adalberto; NAVICKIENE, Sandro; DÓREA, Haroldo Silveira. Development of MSPD method for the determination of pesticide residues in tomato by GC-MS. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 7, n. 5, p. 874-879, 2005.pt_BR
dc.identifier.urihttps://repositorio.ifs.edu.br/biblioteca/handle/123456789/575-
dc.description.abstractUm método simples e eficiente baseado na técnica de dispersão da matriz em fase sólida foi desenvolvido para determinar resíduos de dimetoato, parationa-metílica, malationa, tebuconazol, e cipermetrina em tomate, por cromatografia gasosa acoplada a espectrometria de massas no modo de monitoramento de íons selecionados. Diferentes parâmetros foram avaliados, tais como: tipo (C18, alumina, sílica-gel e Florisil) e quantidade de sorbente e solvente de eluição (diclorometano, acetato de etila, n-hexano e n-hexano:acetato de etila (1:1 e 1:3, v/v)), sendo que o mais adequado foi alumina na proporção matriz:sorbente de 4:1 (m/m), Florisil como sorbente de purificação e diclorometano como solvente de eluição. Recuperações médias (n=7) de tomates fortificados (0,05-4,0 mg kg-1) variaram de 77 a 100%, com coeficiente de variação entre 3,7% e 12,9%. Os limites de detecção variaram entre 0,01 e 0,02 mg kg-1, enquanto que os limites de quantificação variaram entre 0,03 e 0,06 mg kg-1. O método foi aplicado em amostras de tomates coletadas na cidade de Aracaju, SE, sendo que resíduos de parationa-metílica, malationa e dimetoato foram detectados, porém abaixo dos limites máximos de resíduos (LMRs) estabelecidos pela legislação brasileira e pelo Codex Alimentarius.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.subjectQuímicapt_BR
dc.subjectDispersão de matrizpt_BR
dc.subjectTomatept_BR
dc.subjectLycopersicon esculentumpt_BR
dc.subjectEspectrometriapt_BR
dc.subjectPesticidapt_BR
dc.subjectCromatografiapt_BR
dc.subjectSpectrometryen
dc.subjectChemistryen
dc.subjectPesticideen
dc.titleDevelopment of MSPD method for the determination of pesticide residues in tomato by GC-MSen
dc.title.alternativeDesenvolvimento do método MSPD para a determinação de resíduos de pesticidas em tomate por GC-MSpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dcterms.titleJournal of the Brazilian Chemical Societyen
dc.contributor.authorMenezes Filho, Adalberto-
dc.contributor.authorDórea, Haroldo Silveira-
dc.contributor.authorNavickiene, Sandro-
dc.description.abstract2A simple and effective extraction method based on matrix solid-phase dispersion was developed to determine dimethoate, methyl-parathion, malathion, tebuconazole and cypermethrin in tomato using gas chromatography-mass spectrometry and selected ion monitoring (GC-MS, SIM). Different parameters of the method were evaluated, such as type of solid phase (C18, alumina, sílica-gel and Florisil), the amount of solid phase and eluent [dichloromethane, ethyl acetate, n-hexane and n-hexane:ethyl acetate (1:1 and 1:3, v/v)]. The best results were obtained using 2.0 g of tomato, 0.5 g of alumina as dispersant sorbent, 0.5 g of Florisil as clean-up sorbent and dichloromethane as eluting solvent. The method was validated by fortified tomato samples at different concentration levels (0.05 to 4.0 mg kg-1). Average recoveries (7 replicates) ranged from 77% to 100% with relative standard deviation between 3.7% and 12.9%. Detection and quantification limits ranged from 0.01 to 0.02 mg kg-1 and 0.03 to 0.06 mg kg-1 for the whole fruit of tomato, respectively. The proposed method was applied to analyze of these compounds in commercial tomato samples and residues of methyl-parathion, dimethoate and malathion were detected on the tomato samples at concentrations below the maximum residue levels (MRLs) established by Brazilian legislation and Codex Alimentarius.en
Aparece nas coleções:Artigo, Resumo científico e Comunicação em eventos - Química

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