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dc.date.accessioned2018-06-14T13:07:09Z-
dc.date.available2018-06-14T13:07:09Z-
dc.date.issued2016-01-
dc.identifier.citationSILVA, Fabiana Medeiros de Almeida, SMITH-MENEZES, Aldemir, DUARTE, Maria de Fátima da Silva. Consumption of fruits and vegetables associated with other risk behaviors among adolescents in Northeast Brazil. Rev. Paul. Pediatr., São Paulo, n. 34, v. 3, p. 309-315, 2016pt_BR
dc.identifier.issn1984-0462-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ifs.edu.br/biblioteca/handle/123456789/597-
dc.description.abstractObjetive: to determine the prevalence of consumption of fruits and vegetables and identify the association with low level of physical activity, exposure to sedentary behavior, consumption of soft drinks and overweight/obesity in adolescents. Methods: This is a cross-sectional school-based study with a representative sample of 3992 students aged 14---19 years from the state of Sergipe, Brazil. The outcome was low consumption of fruits and vegetables (<5servings/day). Independent variables were: level of physical activity, sedentary behavior, consumption of soft drinks, and overweight/obesity. Global Student Health Survey questionnaire and body mass and height measurements were used, as well as chi-square test and crude and adjusted binary logistic regression. The significance level adopted was 5%. The prevalence of inadequate consumption of fruits and vegetables was high --- 88.6% (95%CI=87.6---89.5). Higher likelihood of low consumption of fruits and vegetables was verified among boys who were exposed to sedentary behavior (OR=1.63; 95%CI=1.18---2.24), who con-sumed soft drinks (OR=3.04; 95%CI=2.10---4.40), with insufficiently physical activity (OR=1.98; 95%CI=1.43---2.73) and girls who consumed soft drinks (OR=1.88; 95%CI=1.43---2.47) and those with overweight/obesity (OR=1.63; 95%CI=1.19---2.23). Conclusions: There is a need of public policies aimed at encouraging the consumption of healthy foods among adolescents.en
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherSociedade de Pediatria de São Paulopt_BR
dc.subjectCiência da Saúdept_BR
dc.subjectObesidadept_BR
dc.subjectAdolescentept_BR
dc.subjectPolítica públicapt_BR
dc.subjectAlimentopt_BR
dc.subjectPediatriapt_BR
dc.subjectHealth scienceen
dc.subjectFooden
dc.subjectObesityen
dc.subjectPublic policyen
dc.subjectPediatricsen
dc.subjectNutriçãopt_BR
dc.titleConsumption of fruits and vegetables associated with other risk behaviors among adolescents in Northeast Brazilpt_BR
dc.typeResumo expandidopt_BR
dcterms.subjectNutritionen
dcterms.titleRev. Paul. Pediatr.pt_BR
dcterms.titleRevista Paulista de Pediatriapt_BR
dc.contributor.authorSilva, Fabiana Medeiros de Almeida-
dc.contributor.authorSmith-Menezes, Aldemir-
dc.contributor.authorDuarte, Maria de Fátima da Silva-
dc.description.abstract2Determinar a prevalência do consumo de frutas e hortaliças e identificar a associação com baixo nível de atividade física, exposição ao comportamento sedentário, consumo de refrigerantes e sobrepeso / obesidade em adolescentes. Métodos: Trata-se de um estudo transversal de base escolar, com amostra representativa de 3992 estudantes de 14 a 19 anos do estado de Sergipe, Brasil. O resultado foi o baixo consumo de frutas e vegetais (<5servings / day). As variáveis ​​independentes foram: nível de atividade física, comportamento sedentário, consumo de refrigerantes e sobrepeso / obesidade. Utilizou-se o questionário Global Student Health Survey e as medidas de massa corporal e estatura, o teste do qui-quadrado e a regressão logística binária bruta e ajustada. O nível de significância adotado foi de 5%. A prevalência de consumo inadequado de frutas e hortaliças foi alta --- 88,6% (IC95% = 87,6-89,5). Maior probabilidade de baixo consumo de frutas e verduras foi verificada entre meninos expostos a comportamento sedentário (OR = 1,63; IC95% = 1,18-2,24), que consumiram refrigerantes (OR = 3,04; IC95% = 2,10-4,40), com atividade insuficientemente física (OR = 1,98; IC95% = 1,43-2,73) e meninas que consumiram refrigerantes (OR = 1,88; IC95% = 1,43-2,47) e aquelas com sobrepeso / obesidade (OR = 1,63; IC95% = 1,19-2,23). Conclusões: Há necessidade de políticas públicas que incentivem o consumo de alimentos saudáveis ​​entre os adolescentes.pt_BR
Aparece nas coleções:Artigo, Resumo científico e Comunicação em eventos - Educação Física

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