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https://repositorio.ifs.edu.br/biblioteca/handle/123456789/200
Registro completo de metadados
Campo DC | Valor | Idioma |
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dc.date.accessioned | 2016-12-06T14:39:55Z | - |
dc.date.available | 2016-12-06T14:39:55Z | - |
dc.date.issued | 2012-09 | - |
dc.identifier.citation | LEITE, Nadjma Souza [et al.]. Determination of optimal condition to obtain the bromelain from pineapple plants produced by micropropagation. Brazilian Archives Of Biology And Technology, Curitiba, v. 55, n. 5, p.01-10, set.-out., 2012 | eng |
dc.identifier.issn | 1516-8913 | - |
dc.identifier.uri | https://repositorio.ifs.edu.br/biblioteca/handle/123456789/200 | - |
dc.description.abstract | This study aimed to obtain the condition of maximum bromalein activity in different parts of pineapple plants produced in vitro, by micropropagation. The Stems and leaves of Pérola and Imperial cultivar plants were evaluated after three and eight months of in vitro cultivation in Murashige and Skoog medium without growth phytoregulator, macerated in potassium phosphate buffer at different pH values (5.7, 6.7 and 7.7). Total protein and proteolytic activity were determined in the samples after three- and eight-month cultivation periods. For both the cultivars, the best results were obtained at pH 5.7 in extraction media. Pérola cultivar, showed higher bromelain activity in the leaves cultivated in vitro for three months (0.0194U/mL) while in the Imperial cultivar, it was higher in the stem after eight months (0.0179 U/mL). Imperial cultivar showed higher bromelain activity than the Pérola’s. | eng |
dc.language.iso | en | pt_BR |
dc.publisher | Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar | pt_BR |
dc.subject | Química | pt_BR |
dc.subject | Abacaxi | pt_BR |
dc.subject | Produção in vitro | pt_BR |
dc.subject | Bromelina | pt_BR |
dc.subject | Enzima | pt_BR |
dc.subject | Alimento | pt_BR |
dc.subject | Micropropagação | pt_BR |
dc.title | Determination of optimal condition to obtain the bromelain from pineapple plants produced by micropropagation | pt_BR |
dc.title.alternative | Brazilian Archives of Biology and Technology | eng |
dc.type | Artigo | pt_BR |
dcterms.title | Brazilian Archives Of Biology And Technology | en |
dc.contributor.author | Leite, Nadjma Souza | - |
dc.contributor.author | Lima, Aloísio André Bomfim de | - |
dc.contributor.author | Santana, José Carlos Curvelo | - |
dc.contributor.author | Lopes, Francisco Luiz Gumes | - |
dc.contributor.author | Lédo, Ana da Silva | - |
dc.contributor.author | Tambourgi, Elias Basile | - |
dc.contributor.author | Souza, Roberto Rodrigues de | - |
dc.description.abstract2 | Este trabalho objetivou obter a condição de máxima atividade de bromaleína em diferentes partes de plantas de abacaxi produzidas in vitro, por micropropagação. Os caules e folhas das plantas de Pérola e Imperial foram avaliados após três e oito meses de cultivo in vitro em meio Murashige e Skoog sem fitorregulador, macerados em tampão fosfato de potássio a diferentes valores de pH (5,7; 6,7 e 7,7). A proteína total e a atividade proteolítica foram determinadas nas amostras após três e oito meses de cultivo. Para ambas as cultivares, os melhores resultados foram obtidos em pH 5,7 em meio de extração. A cultivar Pérola apresentou maior atividade de bromelina nas folhas cultivadas in vitro por três meses (0,0194U / mL) enquanto na cultivar Imperial, foi maior no colmo após oito meses (0,0179 U / mL). A cultivar imperial apresentou maior atividade de bromelina do que a de Pérola. | pt_BR |
Aparece nas coleções: | Artigo, Resumo científico e Comunicação em eventos - Química |
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Arquivo | Descrição | Tamanho | Formato | |
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determinationofoptimal_Lopes.pdf | 80,48 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
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