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dc.date.accessioned2017-01-10T12:50:26Z-
dc.date.available2017-01-10T12:50:26Z-
dc.date.issued2015-08-
dc.identifier.citationLIMA FILHO, José Vitor [et al.] Coliform risk assessment through use of the clam Anomalocardia brasiliana as animal sentinel for shellfish harvesting areas in Brazil’s northeast. Journal Of Food Science And Technology, Indía, v. 52, n. 8, ago. 2015.pt_BR
dc.identifier.issn0975-8402-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ifs.edu.br/biblioteca/handle/123456789/207-
dc.description.abstractOutbreaks of food-borne diseases related to consumption of contaminated shellfish have been reported in many countries, but not in Brazil, possibly due to deficient reporting. Here we investigated the suitability of the clam Anomalocardia brasiliana as an animal sentinel for coliform monitoring in shellfish harvesting areas of Brazil’s northeast. Samples of shellfish meats (40 clams per sample; n = 8 per collection) were collected at random from April 2009 through March 2010 in the bay area of Mangue Seco (state of Pernambuco). The numbers of thermotolerant coliforms were analyzed through the most probable number technique, and these contamination levels were tentatively correlated with the precipitation recorded on the day of sampling or 24 to 48 h beforehand. A. brasiliana shellfish meats from local retail shops (250 g per sample/ n = 3 per market) sold frozen were also investigated from August 2010 through June 2011. We found that the highest coliform contamination levels were correlated with recent rainfall events, limited to 24 h before sampling. However, irrespective of the rainfall level, the mean contamination above the Brazilian legal threshold of < 3 × 102 MPN/ 100 g for shellfish harvesting areas ranged from 18.7 to 93.7 % of samples analyzed monthly. Additionally, a large number of samples obtained from retail shops were also highly contaminated by coliforms during rainy periods, and therefore were not proper for human consumption. We conclude that A. brasiliana can be successfully used to monitor the contamination levels of coliforms in shellfish harvesting areas in Brazil’s northeast coast.eng
dc.language.isoenpt_BR
dc.publisherAssociation of Food Scientists & Technologists (India) - AFSTIpt_BR
dc.publisherSpringer International Publishing AG.pt_BR
dc.subjectCiências agráriaspt_BR
dc.subjectRecursos pesqueirospt_BR
dc.subjectSegurança alimentarpt_BR
dc.subjectColiformes termotolerantespt_BR
dc.subjectMolusco bivalvept_BR
dc.subjectBivalviapt_BR
dc.subjectAnomalocardia brasilianapt_BR
dc.subjectBiologia marinhapt_BR
dc.subjectAquiculturapt_BR
dc.titleColiform risk assessment through use of the clam Anomalocardia brasiliana as animal sentinel for shellfish harvesting areas in Brazil’s northeastpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dcterms.titleJournal of Food Science and Technologyen
dc.contributor.authorInteraminense, Juliana Aguiar-
dc.contributor.authorBatista, Jacqueline E.-
dc.contributor.authorVaz, Renata V.-
dc.contributor.authorVentura, Roberta Ferreira-
dc.contributor.authorOliveira, Isabela Bacalhau de-
dc.contributor.authorSoares, Roberta Borda-
dc.contributor.authorPeixoto, Sílvio Ricardo Maurano-
dc.contributor.authorPeixoto, Sílvio Ricardo Maurano-
dc.description.abstract2Surtos de doenças transmitidas por alimentos relacionadas ao consumo de moluscos contaminados foram relatados em muitos países, mas não no Brasil, possivelmente devido à falta de informação. Aqui nós investigamos a adequação do molusco Anomalocardia brasiliana como sentinela animal para monitoramento de coliformes em áreas de coleta de mariscos no nordeste do Brasil. Amostras de carnes de moluscos (40 moluscos por amostra; n = 8 por coleta) foram coletadas aleatoriamente entre abril de 2009 e março de 2010 na área da baía de Mangue Seco (PE). O número de coliformes termotolerantes foi analisado através da técnica do número mais provável, e estes níveis de contaminação foram tentativamente correlacionados com a precipitação registrada no dia da amostragem ou 24 a 48 h antecipadamente. Carnes de crustáceos A. brasiliana de lojas locais (250 g por amostra / n = 3 por mercado) vendidas congeladas também foram investigadas de agosto de 2010 a junho de 2011. Verificamos que os maiores níveis de contaminação de coliformes foram correlacionados com eventos recentes de precipitação, limitados a 24 h antes da amostragem. Entretanto, independentemente do nível de chuva, a contaminação média acima do limite legal brasileiro <3 x 102 NMP / 100 g para as áreas de coleta de mariscos variou de 18,7 a 93,7% das amostras analisadas mensalmente. Além disso, um grande número de amostras obtidas de lojas de varejo também foram altamente contaminadas por coliformes durante períodos chuvosos e, portanto, não eram adequadas para consumo humano. Concluímos que A. brasiliana pode ser usada com sucesso para monitorar os níveis de contaminação de coliformes em áreas de coleta de mariscos na costa nordeste do Brasil.pt_BR
Aparece nas coleções:Artigo, Resumo científico e Comunicação em eventos - Recursos Pesqueiros

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