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Título: Effect of probiotic (Bacillus spp.) addition during larvae and postlarvae culture of the white shrimp Litopenaeus vannamei
Título(s) alternativo(s): Efeito da adição de probióticos (Bacillus spp.) Durante o cultivo de larvas e pós-larvas do camarão branco Litopenaeus vannamei
Autor(es): Silva, Emanuell Felipe
Rego, Marcelo Augusto Soares
Calazans, Nathalia Karolinne Ferreira
Vogeley, Joana Lyra
Valle, Bruna Caritas do
Soares, Roberta
Peixoto, Silvio
Palavras-chave: Biologia marinha; Aquicultura; Recursos pesqueiros; Larva; Camarão; Bactéria; Bacterium; Litopenaeus vannamei; Bacillus subtilis; Shrimp; Larvae; Fishery resources; Aquaculture
Data do documento: 2013
Editor: John Wiley & Sons Ltd
Citação: SILVA, Emanuell Felipe et. al. Effect of probiotic (Bacillus spp.) addition during larvae and postlarvae culture of the white shrimp Litopenaeus vannamei. Aquaculture Research, v. 44, p. 13–21, 2013
Resumo: The effect of the addition of Bacillus probiotic during larvae and postlarvae culture of the white shrimp Litopenaeus vannamei was examined in three separate experiments: (I) Nauplius4-5 to Zoea3, which were exposed to probiotic in the water (Pw), only in the microalgae (Pm), in the water and microalgae (Pwm) and a control with no probiotic (C); (II) Mysis1 to Mysis3, which were exposed to probiotic in the water (Pw), only in Artemia (Pa), in the water and Artemia (Pwa) and a control (C); (III) PL1 to PL10, which were exposed to similar treatments for mysis experiment. The use of probiotic Bacillus spp. resulted in an increase in the survival and growth of zoea and mysis phases, especially when the probiotic was added only in the water. For postlarvae, the use of the probiotic had no influence on the zootechnical parameters, however, there was a reduction in the count of presumptive Vibrio both for water and shrimp.
Resumo (segunda língua): O efeito da adição de Bacillus probiótico durante cultura de larvas e pós-larvas do branco camarão Litopenaeus vannamei foi examinado em três experimentos separados: (I) Nauplius4-5 para Zoea3, que foram expostos ao probiótico no água (Pw), apenas nas microalgas (Pm), na água e microalgas (Pwm) e um controle sem probiótico (C); (II) Mysis1 a Mysis3, que foram exposto ao probiótico na água (Pw), apenas em Artemia (Pa), na água e Artemia (Pwa) e um controle (C); (III) PL1 a PL10, que foram expostos a tratamentos semelhantes para o experimento de mysis. O uso do probiótico Bacillus spp. resultou em um aumento na sobrevivência e crescimento de zoea e fases da mise, especialmente quando o probiótico era adicionado apenas na água. Para pós-larvas, o uso de o probiótico não teve influência no zootécnico parâmetros, no entanto, houve uma redução no contagem de Vibrio presuntivo para água e camarão.
URI: https://repositorio.ifs.edu.br/biblioteca/handle/123456789/1552
ISSN: 1365-2109
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