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dc.date.accessioned2018-04-12T12:52:35Z-
dc.date.available2018-04-12T12:52:35Z-
dc.date.issued2014-04-
dc.identifier.citationSANTOS, Rafaela Cristiane Andrade [et al]. Microbial lipase obtained from the fermentation of pumpkin seeds: immobilization potential of hydrophobic matrices. Acta Scientiarum: Technology (Online), Maringá, v. 36, n. 2, p. 193-201, Apr.-June, 2014.pt_BR
dc.identifier.issn1807-8664-
dc.identifier.otherDoi: 10.4025/actascitechnol.v36i2.18275-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ifs.edu.br/biblioteca/handle/123456789/527-
dc.description.sponsorshipActa Scientiarum: Technologyen
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherEditora da Universidade Estadual de Maringá - Eduem-
dc.subjectCiências agráriaspt_BR
dc.subjectAgrarian scienceen
dc.subjectAlimentopt_BR
dc.subjectFooden
dc.subjectEnzymeen
dc.subjectEnzimapt_BR
dc.subjectAgroindustrial residueen
dc.subjectResíduo agroindustrialpt_BR
dc.subjectAspergillus nigerpt_BR
dc.subjectAbóborapt_BR
dc.subjectPumpkinen
dc.subjectSementept_BR
dc.subjectMatriz sol-gelpt_BR
dc.subjectLipase microbianapt_BR
dc.subjectMicrobial lipaseen
dc.titleMicrobial lipase obtained from the fermentation of pumpkin seeds: immobilization potential of hydrophobic matricesen
dc.title.alternativeLipase microbiana obtida pela fermentação de sementes de abóbora: potencial de imobilização em matrizes hidrofóbicaspt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.contributor.authorSantos, Rafaela Cristiane Andradept_BR
dc.contributor.authorAraújo, Kyzzes Barretopt_BR
dc.contributor.authorZubiolo, Cláudiapt_BR
dc.contributor.authorSantana, Luciana Cristina Lins de Aquinopt_BR
dc.contributor.authorLima, Álvaro Silvapt_BR
dc.contributor.authorSoares, Cleide Mara Fariapt_BR
dc.descriptionImmobilization potential of lipase from Aspergillus niger on sol-gel matrix was evaluated by physical adsorption and covalent binding and the biochemical characterization of free and immobilized enzyme was performed. Lipase was produced by solid state fermentation of pumpkin seed flour with 30% moisture, at 30°C for 120h. The enzyme was pre-purified with ammonium sulfate and immobilized in the sol-gel matrix by covalent attachment and physical adsorption. A higher yield of immobilization (81.88%) was obtained in the latter. The free enzyme presented higher hydrolytic activity with pH 4.0, at 37°C; moreover, it was more stable with pH between 6.0 and 7.0, at 35°C. The immobilized lipase showed maximum hydrolytic activity with pH 11.0, at 50°C; it was more stable with pH 11.0, at 37°C. Parameters Km and Vmax were best determined by Hanes-Woolf linearization. Keyworden
dc.description.abstract2O potencial de imobilização da lipase de Aspergillus niger na matriz sol-gel foi avaliado por adsorção física e ligação covalente e a caracterização bioquímica da enzima livre e imobilizada foi realizada. A lipase foi produzida por fermentação em estado sólido de farinha de semente de abóbora com 30% de umidade, a 30 ° C por 120h. A enzima foi pré-purificada com sulfato de amônio e imobilizada na matriz sol-gel por meio de fixação covalente e adsorção física. Um maior rendimento de imobilização (81,88%) foi obtido no último. A enzima livre apresentou maior atividade hidrolítica com pH 4,0, a 37 ° C; Além disso, era mais estável com pH entre 6,0 e 7,0 a 35 ° C. A lipase imobilizada apresentou atividade hidrolítica máxima com pH 11,0 a 50 ° C; foi mais estável com pH 11,0 a 37 ° C. Os parâmetros Km e Vmax foram melhor determinados pela linearização de Hanes-Woolf.pt_BR
Aparece nas coleções:Artigo, Resumo científico e Comunicação em eventos - Alimentos

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