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Título: Optimization of Food-Waste Based Culture Medium for Cellulase Production by Thermophilic Bacillus sp SMIA-2 and effect of Divalent Metal Ions on Activity and Stability of the Enzyme at Higher Temperatures
Título(s) alternativo(s): Otimização de meio de cultura à base de resíduos de alimentos para produção de celulase por Bacillus sp SMIA-2 termofílico e efeito de íons metálicos divalentes na atividade e estabilidade da enzima em temperaturas mais altas
Autor(es): Cruz, Érica
Moraes, Luana Pereira de
Costa, Edite Andrade
Barbosa, João Batista
Martins, Meire Lelis Leal
Palavras-chave: Alimento; Termostabilidade; Íon metálico; Metal ions; Thermostability; Bacillus subtilis; Avicelase
Data do documento: Jul-2019
Editor: International Journal of Advanced Engineering Research and Science
Citação: CRUZ, Erica et al. Optimization of Food-Waste Based Culture Medium for Cellulase Production by Thermophilic Bacillus sp SMIA-2 and effect of Divalent Metal Ions on Activity and Stability of the Enzyme at Higher Temperatures. International Journal of Advanced Engineering Research and Science (IJAERS), v. 6, n. 7, jul., 2019
Resumo: In general, the costs for cellulases production are associated with the value of the carbon source used in the process. Waste from the food processing industry contains several reusable substances that can replace the expensive components used in culture media for the production of cellulases. In this work, it was studied the combined interactive effect of different concentrations of sugarcane bagasse treated with alkali, passion fruit rind flour and corn steep liquor for maximal avicel-hydrolyzing enzymes – avicelases by thermophilic Bacillus sp SMIA-2, using statistical methodology. The influence of metal ions on the activity and stability of the enzyme was also investigated in order to increase the industrial applicability of enzymes. A concentration of 0.3% (w /v) of these three components in the production medium can be used successfully to obtain high levels of avicellase activity. The avicelase displayed enhanced activity in the presence of 10 Mm CoCl2 after incubation at 90ºC for 1 h, indicating that this enzyme depended on the metal ions to promote its activity and stability at higher temperatures.
Resumo (segunda língua): Em geral, os custos de produção de celulases estão associados ao valor da fonte de carbono usado no processo. Resíduos da indústria de processamento de alimentos contêm várias substâncias reutilizáveis ​​que podem substituir os componentes caros usados ​​em meios de cultura para a produção de celulases. Neste trabalho, foi estudaram o efeito interativo combinado de diferentes concentrações de bagaço de cana tratado com álcali, farinha de casca de maracujá e licor de maceração de milho para enzimas hidrolisantes de avicel máximas - avicelases por termofílico Bacillus sp SMIA-2, utilizando metodologia estatística. A influência dos íons metálicos na atividade e estabilidade da enzima também foi investigada a fim de aumentar a aplicabilidade industrial das enzimas. UMA concentração de 0,3% (p / v) desses três componentes no meio de produção pode ser usada com sucesso para obter altos níveis de atividade avicelase. A avicelae apresentou atividade aumentada na presença de 10 Mm CoCl2 após incubação a 90ºC por 1 h, indicando que esta enzima dependia dos íons metálicos para promover sua atividade e estabilidade em temperaturas mais altas
URI: https://repositorio.ifs.edu.br/biblioteca/handle/123456789/1388
ISSN: 2456-1908
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